Blog
  • Naslovnica
05
03
2018

BESPLATNI PREVENTIVNI DERMATOLOŠKI PREGLED POLUMARATONACA NA PAGU

Autor: Run Croatia 0
FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Ovogodišnje treće izdanje Medjunarodnog polumaratona na otok Pagu (datum utrke: nedjelja 29.04.2018.) u organizaciji Run Croatia i Turističke zajednice Novalja obilježit će još jedan događaj.

Za polumaratonce i njihovu pratnju vršit će se besplatni dermatološki pregledi u vrijednosti od 250 HRK na dan prije utrke – u subotu 28.04. 2018. izmedju 15h i 21h na prijavama u News Caffe-u, Novalja.

Ova akcija zamišljena je u svrhu ranog otkrivanja i analize pojavnosti zloćudnih promjena na koži, a koje mogu biti uzrokovane izlaganjem UV zrakama. Ovom prigodom ciljna skupina su osobe koje se intenzivno bave trčanjem, profesionalno ili rekreativno, jer je poznato da bavljenje ovim sportom iziskuje boravak na otvorenom.Untitled 3

Naime, poznato je da svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a među njima i jednog od najzloćudnijih tumora- melanoma. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, no posljednjih godina bilježi se značajan porast novooboljelih u mlađoj životnoj dobi. Izloženost kože ultraljubičastom zračenju smatra se glavnim rizičnim čimbenikom za razvoj gotovo svih zloćudnih tumora kože, pa i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekotine od sunca te osobe koje povremeno intenzivno izlažu kožu UV zrakama (tijekom treniranja na otvorenom, tijekom godišnjeg odmora i sl..). Kaže se da „koža pamti“, odnosno oštećenja koja UV zrake uzrokuju u stanicama kože tijekom godina se nakupljaju i u određenom trenutku dovode do nastanka zloćudne promjene. U osobito rizičnu skupinu pripadaju i osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose te osobe kod kojih je član obitelji imao melanom ili neki drugi zloćudni tumor kože, te osobe s velikim brojem madeža (osobito ako se radi o tzv. „atipičnim“ madežima). U Hrvatskoj je zabrinjavajući podatak da se melanom još uvijek najčešće otkrije u uznapredovanoj fazi kada su izgledi za izlječenje manji. Stoga su preventivni pregledi i edukacija o toj bolesti od iznimnog značenja.skin

PREGLED NA DAN PRIJE POLUMARATONA:

Subota 28.04.2018 izmedju 15 sati i 21 sati u News Caffe, Novalja preko puta Hotela Loža

Sudionici gore navedenog polumaratona koji žele obaviti preventivni dermatološki pregled, pri preuzimanju startnog broja ispunit će jednostavan anoniman upitnik (u kojem će dati odgovore na pitanja vezana uz intenzitet treninga, ponašanje prilikom boravka na otvorenom i sl.), a potom će biti pregledani (u prostoru osiguranom za tu prigodu) od strane spec. dermatovenerologa. Ukoliko se tijekom dermatološkog pregleda („screening“) nađe sumnjiva promjena na koži koju je potrebno liječiti, sudionik će biti informiran i dobiti upute o daljnjem preporučenom postupku.

S obzirom da se radi o vrijednoj preventivnoj akciji, pozivamo sudionike polumaratona i njihovu pratnju da se odazovu u što većem broju!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Želite čitati više ovakvih članaka?

Sve što trebate napraviti jest pretplatiti se na naš newsletter u kojem ćemo vam slati najnovije vijesti iz svijeta sporta i novosti vezane uz evente koje Run Croatia sponzorira i organizira:

Komentar
0

Ostavi odgovor