Blog
  • Naslovnica
25
09
2017

SPEKTAKULARNA UTRKA: Noćna Xica kroz čarobno osvijetljeni grad

Autor: Run Croatia 0
FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Nakon što je drugu večer jubilarnog 5. Visualia festivala obilježio 2D i 3D video mapping na fasadama u starogradskoj jezgri u Puli, subotnju, treću, ujedno i posljednju večer, festivala obilježio je takozvani Lightning Race, odnosno Xica, noćna utrka gradom. Malo poticaja natjecateljima, a bilo ih je rekordnih 771, osim brojnih članova obitelji i prijatelja, dali su i jedinstveni bacači munja “Lord of Lightning” svojim jedinstvenim nastupom, piše Glas Istre.

Trkači iz 11 europskih zemalja

Program posljednjeg dana festivala organiziran je tako, osim na ulicama, i u velebnom zdanju pulske Arene, ispred koje je startala utrka, dok je unutra održan fascinantni program “bacača munja”. Na utrkama od 5, a potom i 10 kilometara odazvali su se trkači svih dobnih skupina, dobro utrenirani sportaši, ali i rekreativci, što je i bio cilj organizatora, kako bi svi mogli uživati u upoznavanju Pule iz drugačije perspektive, okupanu svjetlosnim i mapping instalacijama, koje je jubilarna Visualia dovela u grad. Osim iz cijele Hrvatske, sudionici Xice stigli su iz čak 11 europskih zemalja, Slovenije, Austrije, Italije, BiH, Njemačke, Češke, Francuske, Belgije, Nizozemske, Danske i Velike Britanije, a mnogi od njih popeli su se i na pobjednička postolja.

Prvi trkač u utrci na 5 kilometara koji je utrčao u cilj bio je Ante Živković, a prva žena Valentina Vitasović. Iza Živkovića, drugi je bio Bojan Dodić, a treći Felix Buder. U ženskoj konkurenciji, iza Vitasović, ušla je Helena Gleđa, a treća Sophie Weiler. U utrci na 10 kilometara prvi je u cilj ušao Petar Bratulić, drugoplasirani je bio Robert Radojković, a treći Toni Božac. U ženskoj konkurenciji najbrža za 10 kilometar bila je Lara Comiotto, druga Eva Vignandel, a treća Iva Tomic Smojver.

Noćna svjetlosna utrka bila je prava kruna trodnevnih festivalskih događanja u Puli koja je postala prepoznatljiva kao Grad svjetla upravo zahvaljujući Visualiji, prvom i najvećem festivalu svjetla u Hrvatskoj.

Direktor pulske Xice Erik Lukšić dodaje da je lani utrku istrčalo 450 sudionika pa je ovogodišnji odaziv velik skok.

– Ovo je vrhunac mojeg dosadašnjeg rada u organizaciji atletskih utrka i presretan sam da su trkači mogli uživati u čarobnom ugođaju. Taj poseban ugođaj proizvod je stvaranja umjetnika, koji su svojim radovima osvijetlili tritisućljetnu Pulu. Vjerujem da će Xica sljedeće godine imati još više sudionika, rekao je Lukšić i posebno se zahvalio volonterima koji su bili glavna karika u organizaciji utrke.

Startom ispred Arene, obilaskom novouređenog velikog rotora u Šijani, trčanjem po rivi i pogled na “Svjetlosne divove”, dolazak na Forum uz bodrenje brojnih gostiju, prolazak kroz ZeroStrasse i Skirinu svjetlosnu instalaciju Twisted te čarobni ulazak u cilj u samoj Areni, čini od Xice jedinstveni spoj sporta i umjetnosti, simbiozu koja se rijetko gdje može pronaći.

– Xica je stvarno posebna utrka, jer smo trčali po gradu, zaobilaznici, kroz Zerrostrasse, Twisted… i finale u našoj Areni, a sve to je još bilo začinjeno instalacijama Visualije. Mislim da je Visualia uspješno proslavila svoj peti rođendan što su pokazali ljudi koji su ova tri dana prošli festivalom i vidjeli Pulu u drugačijem svjetlu. Bilo je puno domaćih, ali i stranih gostiju, i cijeli grad je živio ova tri dana što nam je bio i cilj, kaže direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Preko live streama utrka se pratila i s Foruma, zahvaljujući MedVid Produkciji iz Pule, zaslužnoj i za izravan prijenos Festivala na Visualia Facebook Live te preko www.istralive.com. Većina je posjetitelja ipak pohrlila u Arenu gdje su program u drevnom amfiteatru svojim atraktivnim performansom otvorili Lords of Lightning, gosti iz Velike Britanije, koji su još jednom nastupili i nakon ceremonije podjele medalja najboljim trkačima. Riječ je o hipnotizirajućem spektaklu, koreografiranoj borbi titana. Kombinacija je to suvremenog plesa, borilačkih vještina, svjetlosnih efekata i strujnih valova – borci, naime, obuzdavaju četiri milijuna volti električne energije. Nevjerojatna fuzija fluidnog ljudskog pokreta i leteće snage bijele tople energije ostavila je gledatelje bez daha.

Svim trkačima su uručene medalje, koje je posebno za ovu priliku izradila pulska Tvornica stakla Duran Group koja se time pridružila partnerima pulske Xice. Uz tradicionalne partnere RunCroatiu i Arena Hospitality Group, ove se godine uključio i Grawe Hrvatska s humanitarnom inicijativom PoKRENI kojom se svakih 100 tisuća pretrčanih kilometara pretvara u donaciju od 50 tisuća kuna za udrugu “Veliko srce malom srcu”, posvećenu djeci sa srčanim oboljenjima. After party u Areni nastavljen je uz odabranu glazbenu selekciju, dok se dio publike odlučio s Carinskog gata uživati u valceru Svjetlećih divova Deana Skire, u predstavi naslovljenoj “Vanity Valtz”.

Organizatori pulske Xice su Udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule, Udruga kineziologa Pule i Arheološki muzej Istre, a potporu su imali od svih gradskih poduzeća i javnih ustanova. Organizatori Visualia Festivala u Puli su udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule, Arheološki muzej Istre te Udruga kineziologa grada Pule, a pokrovitelji su Grad Pula, Hrvatska turistička zajednica, Istarska županija i županijska Turistička zajednica. Sponzori festivala su Hrvatska poštanska banka i Arena Hospitality Group, a partneri su IDD production, Ara electronic, Medvid produkcija, VisuaLab, Pleter usluge, Škola za odgoj i obrazovanje, Godina kulture 2017. Austrija-Hrvatska te Mijena. Partneri pulske Xice su Grawe, Run Croatia, Arena, Duran Wheaton Kimble, Cedevita, Špar, Croatia Airlines, Dukat Fit i Suzuki.

Omamljujući Twisted

Prije cilja u Areni svi su trkači imali priliku proći kroz omamljujući svjetlosni paviljon Deana Skire “Twisted”, koji je prvi put predstavljen u sklopu Festivala svjetla u Zagrebu koji je organizirala Turistička zajednica grada Zagreba (TZG Zagreba), a koja je ujedno omogućila njegovo predstavljanje u Puli. Zagrebačka publika mogla je uživati u instalaciji Twisted od 16. do 19. ožujka , a zahvaljujući suradnji s TZG Zagreb, pulska publika je mogla uživati u ovoj svjetlosnoj instalaciji tijekom sva tri dana festivala.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Želite čitati više ovakvih članaka?

Sve što trebate napraviti jest pretplatiti se na naš newsletter u kojem ćemo vam slati najnovije vijesti iz svijeta sporta i novosti vezane uz evente koje Run Croatia sponzorira i organizira:

Komentar
0

Ostavi odgovor